dijous, 11 d’octubre del 2012

Els oficis cintaires I

Arribats a aquest punt de la història dels Santonja, ens agradaria aprofundir en els oficis cintaires, que varen fascinar a bona part dels membres d'aquesta família, fent que s'hi dediquessin durant generacions.

En primer lloc voldriem explicar-vos què és la Cinteria. La Cinteria és una indústria popularment poc coneguda, però que té una gran repercussió en la nostra vida qüotidiana. És la indústria dels teixits estrets que inclou tot tipus de productes: des de passamaneries, fins a etiquetes, cordons de sabates, i productes més industrials, com les eslingues que utilitzen les grues, etcètera.

Aquesta indústria va néixer, en un primer moment, al voltant de la seda. Com suposo que ja sabreu, la seda és originària de la Xina i que va arribar a les nostres terres a través, primer, de la ruta de la seda que travessava Àsia i el Pròxim Orient fins al mediterràni, i després, per l'Al-Andalús que va fer possible el naixement de petits obradors i tallers dedicats a la manufactura d'aquest material. Ben aviat, tota aquesta indústria es va extendre per Europa creant-se centres d'especial interès a França i a Itàlia, on a partir del segle XVI es van començar a crear productes de seda de molt valor.

A Catalunya quan parlem de seda pensem en els teixits amples, les teles que s'utilitzaven per a la confecció de vestits i altres productes. Però cal destacar una gran varietat d'altres objectes que són els que van donar lloc a la cinteria i que anirem explicant en els posts següents: les passamaneries, els vels, les cintes, etc.


Alba Subirana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada