dimecres, 10 d’octubre del 2012

El oficis cintaires II: la Passamaneria

La setmana passada vam introduir els inicis de la indústria de la cinteria. En aquest nou post ens acostarem a aquests primers productes que es fabricaven en petits tallers familiars situats als baixos de les cases.

Recreació d'un taller de passamaneria al Museu de la Tècnica de Manresa. MTM

La Passamaneria és la branca de la cinteria dedicada a la fabricació d'elements decoratius com són les borles, els passamans, les floques, les bosses, els botons, els cordons, els galons, etc.

Gràcies a l'"Encyclopédie" a càrrec de Denis Diderot i Jean d'Alembert, i d'uns gravats que s'hi varen publicar, podem conèixer com eren els tallers de passamaneria francesos. Gràcies a aquests dibuixos podem veure en quins espais treballaven. Sabem que treballaven en un obrador, en un espai petit, relativament fosc de la planta baixa. Per tant estem parlant d’un obrador encara tradicional i d’un mercat encara tradicional: l’espanyol i l’americà.

Per fabricar la gran varietat de productes de passamaneria- passamans, borles, floques, bosses, serrells, galons, cordons, botons recoberts, etc.- es van desenvolupar tres modalitats, la del teler de perxer o de cinteria, la de mà i la de taulell.

El procés més important en la fabricació dels productes de passamaneria era el de la preparació del fil amb l’ordidor vertical o de “bota” i la fileta. L’ordidor és una màquina que serveix per omplir l’ordit (els fils que van de llarg a lalrg de la peça), les ànimes que aniran al teler.Un cop filat es confeccionaven les peces en les diverses modalitats: a mà, i en un taulell on es trobaven totes les eines- fuset, motllo, “panecillo”, nimes, puetes, filferros, pintes, “nyinyam”, etc. A màquina en un petit teler de perxer o manual. I la fabricació de cordons retorts que es feia amb un torn.

Alba Subirana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada