dilluns, 20 de maig del 2013

La Quintana d'Oristà

Feia molt temps que no anàvem a Oristà. A la primera visita al poble varem visitar i fotografiar el molí del Solà on havia viscut en Joan Santonja i Quintana i la seva família, però no ens havíem entretingut gens en el molí de la Quintana. Així que l'objectiu d'aquesta nova visita era tornar-lo a visitar i intentar esbrinar en quina època s'havia construït. Abans de tot cal dir que al moli de la Quintana hi va viure el pare d'en Joan, en Gabriel Jaume Santonja, que estava casat amb una filla de la casa , la Margarida Quintana, se suposa que cap allà l'any 1720 després de la guerra de successió.


En un lateral de la casa hi ha una inscripció que sembla no deixar dubtes: 1780, de totes maneres la casa podia haver sofert reformes sobre una base més antiga, però la situació de la casa una mica allunyada de la riera ens va fer pensar que allò no era el molí de la Quintana sinó una edificació posterior que feia altres funcions.


Teníem temps i era qüestió de buscar pels voltants una altra edificació més antiga i propera a la riera. No massa lluny de la casa varem trobar restes encara ben visibles d'almenys dos edificacions més. La primera estava datada a l'any 1743 i està molt a prop del curs d’aigua, quasi a tocar.



Aquí es pot veure perfectament l’entrada de les aigües al molí.



La segona, gairebé al costat d’aquesta última i dalt d’un petit turó, no presentava cap data i en una senyalització propera feta per l’ajuntament esmentava pou de glaç. De totes maneres la construcció ens indicava una casa potser més antiga que les anteriors, amb l’esmentat pou de glaç adossat , i de funcionalitat per nosaltres desconeguda.



Després de la visita sabíem més coses, però encara no estava clar on exactament havien viscut en Gabriel i la Margarida. El que sabem segur és que estaven molt a prop d’aquests indrets!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada